Sunday, 18 December 2011

Sebulan :)

Assalammualaikum semua :)

Hohoii lame tak update blog, rinduu! Arghhh i'm so busy with assignments, kalau online pun bukak FB je sempat, huh! Btw, hari nie betul2 genap sebulan aku berada dalam sem 3 dalam diploma perancangan bandar & wilayah. Ye assignments sangat banyak, plus project studio, subject lain ngan site visit lagi dan dalam sebulan aku dah pegi 2 site visit for project studio aku. First ktorang g site kat kuala nerang, kedah and second g kuantan, pahang. Banyak berjalan banyak jugak kerja kan, haha. Itu perkara biasa sebagai student planning.

Orang selalu cakap best nye g merata tempat, yess memang best bagi aku sebab diberi kesempatan untuk g menjelajah bandar & wilayah yang ade serta pembangunan yang pesat sekarang. Aku akui course yang aku ambil sekarang memang luas sangat peluang nya, so aku pun terpaksa tanam dalam diri yang semua benda takde yang senang, semuanya ade risiko. Yeahh, cuma sekarang aku masih belum sempat nak upload gambar2 aku g site. And for your information, aku baru je balik dari kuantan semalam malam. Sangat penat seriously --'

Aku pilih tarikh nie tuk update sebab aku agak free and akak bell bagi pinjamkan broadband celcom nye kat aku lame sikit, hehe. Line pun agak mengizinkan aku untuk mengupdate blog nie, alhamdulillah. Thanks sangat pada yang jadi follower aku and comment kat shoutbox walaupun dah lame aku tak update, terima kasih diucapkan. Insyaallah ade masa terluang aku update lagi perkembangan semasa aku.

My beloved one daftar masuk politeknik kulim hari nie, doaku sentiasa untukmu sayang. I wish nothing but the best for you :)

Thanks sebab sudi luangkan masa untuk baca post kali nie. Nanti krimas uitm cuti seminggu plus cuti new year, i can't wait! Stay tuned everybody, love ya <3

Tuesday, 15 November 2011

Contest Candid Time by Muna Rahimah

Assalamualaikum,

Okayy jangan nak cakap aku gilerr contest ek? haha aku bosan so aku join wat memeriahkan contest tu :p
Kali nie dianjurkan oleh muna rahimah. Mari kite tengokk banner dia yang comeyy :)

Okayy kalau korang nak join boleh lah click banner nie, hehe

Hadiah lumayan woo, serius! Grand price dia lomo kot, huhu sape taknak? angkat kaki sekarang. Tipu lah kalau cakap taknak okayy, so aku pun nak gak cuba nasib mane lah tau kan kot2 rezeki. Tak dapat grand price yang lain hadiah pun boleh, really appreciate it! Nak join? CLICK SINI okayy :)

Syarat-syarat semua korang boleh baca kat link yang diberi, dan gambar candid yang hendak di pertaruhkan ialah seperti di bawah, hehe

Okayy buruk kan? kate pun candid, haha

Okayy aku cite lah sikit pasal gambar nie ek, mase nie dalam tandas awam, opsss! Haha aku dan geng2 lain g ipoh, salah seorang membe yang ikut tu memang budak photo, tembak sane sini, maksud aku tangkap gambar je keje sampai dalam tandas pun dia tangkap, haha aku nak betul2kan rambut kot time nie, abaikan tangan aku yang cam nak bersajak tu, adoiii macam ape ntah *maluu

Okayy mangsa yang di tag ialah :

Okayy terima kaseh bnyak, esok lusa nak join contest lagikk, haha! Bye :D

Contest Malu Tapi Mahu By Eka Kaka

Assalammualaikum,

Alahai aku pantang betul lah tengok contest nie, mesti isi hati nie membuak2 nak join, haha!
Alah tak salah akan kalau join pun, agak2 best aku join lah. Okayy berbalik pada contest nie aku pun tak tau nak cari gambar yang cam mane sebenarnye, duk belek2 fon akhirnye dapat jugak gambar yang nak dipertaruhkan, insyaallah ade rezeki menang lah kan :)

Okayy mule2 syarat nye kene tayang banner cik eka kaka dulu, hehe 

Okayy dah, kalau nak join boleh lah CLICK SINI! Takpun kalau malas click banner cik eka kaka yang comel tu tau, i like! 

Okay gambar yang dipertaruhkan ialah......................jeng, jeng, jeng!

Okayy ade perasaan malu tapi mahu ke nie? haha

Lagi satu aku suka lah cara contest nie sebab tak pakai sistem like tuh! Haha seriusly aku cakap pakai like kan macam menjaja atau menjual gambar kite sendiri and tak adil lah, kan? haha gambar nie mase raya aidilfitri yang lepas kot, pose ngade jadi lah cam nie, hehe :D

Yang bertuah untuk ditag ialah:

Okayy dah siap! hehe kalau nak join mai lah ye, terima kaseh :) Bye!

Thursday, 10 November 2011

Result Exam Finale

Assalamualaikum,

Another post ya, hehe just nak sambung cerita pasal result exam yang telah menggugat iman fara pada 4hb nov 2011. Nothing much that i can say, it's quite dissapointed me actually, but as a human being i'm grateful with all my efforts and i had to accept my result. Sebab ape keciwaaa?? Waaa sebab pointer fara turun dari sem lepas, tapi alhamdulilah lulus semua, yaa lulus semua takde repeat tu pun dah syukur sangat-sangat! Next sem nak try lagi harder, insyaallah :)

And for your information yang nak tau lah kan, result fara sem 2 ialah 2.90! Fullstop. Okayy sem 1 dapat 3.14, memang lah tak jauh beza tapi ia banyak sangat beri impact pada cgpa fara, cgpa pulak jadi 3.03. Ya allah lagi sikit je nak turun ke 2.99 kan? takmo takmo, pleaseee kalau boleh nak semakin menaik. Kene kerja kuat next sem, kene wajib! Kuat semangat, yeahhhh! :)

Okayy sem 3 kene duduk luar, means rumah sewa lah kan, sabar jelah kolej nie tak dapat pulak, hmmm. Mula2 banyak sangat masalah pasal rumah, kejap pasal duit lah ape lah, yang aku bengang tu dah confirm pastu owner naikkan harga pulakk, cisss terus lah cancel. Last2 aku cari umah via facebook je, and alhamdulillah dapat. Dapat cam aku nak, haha *gelak jahat, selesa lah tuk ktorang 6 orang 1 kelas okayy, duk ramai2 sekelas memang terbaik lah, harap2 dapat study sama2 ngan lebih baik lah kan :)


Nie lah rumah nye, rm 800 sebulan *winkwink


Nie jalan utama berdekatan rumah yang akan aku lalui tuk tunggu bus, yeahhh naik bus lah, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, insyaallah.

Sekarang aku menghitung hari untuk balik ke kampus and rumah tercinta, haha tinggal lagi 8 hari je, emm sedihh! Kbye --,

"25 Things Random Giveaway by Penmerah.com"

Assalamualaikum,

Hari nie bosan2 fara blogwalking jer, last2 bace contest nie kat blog lyssa secret, cam best je, so nak join lah jugak, hehehehe yeayyy :) Semangat jap sebab first time join benda2 cam nie *malu gilerr

anigif penmerah 25 Things Random Giveaway by Penmerah.com

Kalau nak join boleh lah klik sini penmerah.com okay!
P/s : tarikh tutup hari nie lah, haha harap2 masih berpeluang untuk menang, amin :)

Memandangkan fara tak banyak followers lagi so fara tag uzie , akak sepet & yanie, tu jelah.

Terima kasih, take care , bye!

Thursday, 3 November 2011

Result Exam #1

Assalamualaikum,

Saje nak update nie, sebenarnye nak bagitau korang2 semua lah kan. Esok bersamaan dengan 4nov 2011 adalah tarikh yang menyeramkan bagi aku, sebab ape? haha result final exam kuar esok wehhh, ulang lagi sekali esokk, esokk dah esokk. Fullstop! Seriously aku takut giler wehh, arghhhhh makan tak kenyang tido tak lelap aku dibuatnyee --'


Opss lupe, untuk pengetahuan semua aku nie student UiTM :)

Ya allah, permudahkanlah segala urusan ku, berikanlah aku kejayaan dan janganlah kau berikan ku kegagalan, amin. Doakan saya ye, lulus semua pun dah alhamdulilah syukur :) Allah saje tau perasaan aku sekarang nie menanti detik2 yang mencemaskan nie --,

Wednesday, 2 November 2011

Gambar Edit Cam Good2 je kan?

Assalamualaikum,

hey korang, korang mesti suke edit2 gambar kan? haha aku pun agak suke wat benda tu bila aku bosan, bosan hadap assignments ke ape, kadang2 sebelum tidur aku edit2 gambar aku yang penuh dalam folder laptop, bukan semua lah aku edit, ade gambar2 tertentu je, aishhh giler ape nak edit banyak2 kan.

Tapi hasilnya aku tak tau lah cantik tak, kadang2 terlampau putih dan pada kenyataan nye tak pon putih, jerawat pon takde, ajaib betul lah teknologi skang, tapi takpe sekurang2nye aku gunakan teknologi tuk kebaikan dah cukup, hehe

Aku selalu guna Photoscape dengan Adope Photoshop CS3 je, tak berapa mahir, aku main test2 je bila bosan, kate pon bila bosan kan tentu lah wat pon main2 je, haha

Nie lah koleksi gambar2 aku yang aku edit, tengok jelah ye :)

Gambar sebelum masuk kelas, walaweyy suka betul aku tgok cantik semacam je, abaikan jerawat yang takleh nak padam tu :))


Gambar masa ade site visit kat penang, nie muzium ape ntah aku pon lupe, budak planner bnyak berjalan woo, kerja pon bnyak meyhh


Nie gambar syok sendiri dalam kereta, bajet comel jap :p

Nie plak koleksi gambar yang kawan2 aku tolong edit kan, hehe cantik gak :D

Gambar nie syok sendiri kat penang gak kot, credit to suzilla, pandai dia edit kan?

One of my favourite, tak tau sebab ape tapi nampak cam kurang sopan kan? gambar nie kat melaka, pantai klebang kot

Gambar2 nie suzy yang edit, eh eh dia comel tau, dia pon ade blog tau, follow lah kalau mau okay pastalove :)

Lagi satu nak cerita nie, hehe biar panjang2 sikit entry nie my beloved king dapat politeknik! Alhamdulilah syukur sangat2 tau, dekat kulim, kedah, yayaya memang jauh, tapi dekat jugak ngan seri iskandar tempat aku belajar. Lagi satu rasanye kulim tu dekat tempat akak blog yang aku minat tgok tutorial shawl and mekup dia owesome giler, simple je and senang nak wat sebenarnye. 
Nie link blogspot dia http://zoeyzauyah.blogspot.com/ 
Seriuosly banyak giloss dia punye tutorial mekup, akak comey boleh wat tutorial tuk mate cam saya? Saya tak tau mata saya jenia ape nie,hehe gedik jap :') & this my favourite video memang sangat kreatif lah akak, thumbs up! <3 http://www.youtube.com/watch?v=m5zFJEQrgLc

Okayy dah panjang sangat nie rasenye, ade ke orang nak bace merapu bnyak sangat dah, hehe kbye :)



Tuesday, 25 October 2011

Ape nak jadi nie??

aku stress, stress giler tengok muke aku dah jadi macam bulan yang tak berape nak mengambang. Banyak giler jerawat! OMGGGG its lookk very very ugly okayy, trust me. Humphhh nak kate PMS, aku rase tak kot, sebab aku baru je lepas tuuuttttttttttttttttt, opssss! Tak tau nak wat ape. Pagi tadi sebelum masak aku try ah wat egg mask ala-ala michelle phan tunjuk tu, agak lega lah sikit tapi tak surut pon. Sedihhh :'(

Kondisi muke yang sangat teruk sekarang, muke merenung ape yang bakal terjadi, so sad :'(


See the differences? Arghhh i want my face back please !

Okayy, takde ape nak cakap dah. Esok result intake ke-2 politeknik keluar, HAHA ade kene mengena ngan aku ke? Ohh tidak same sekali. It about my beloved person, yeahh. Insyaallah :)

Till soon,bye


Monday, 24 October 2011

Addin Anaqi Demam

Assalammualaikum,

lame tak update kan? haha kemalasan melanda, takde benda nak cite sangat pon. Addin Anaqi demam? Sape die tu? hahaha, anak buah aku je, anak kepada kak longku. Name die sedap kan? HAHA macam nak promote je padahal umur dia baru 3 tahun. Dia and 2 lagi adek beradek dia tinggal ngan my mum, bak kate mak wat peneman. Pagi tadi dia elok je main2 ngan kakak abang dia, tapi nampak tak aktif sangat macam selalu, selalunye memanjat sane sini, budak baru nak up lah katekan, opsss~

Okayy dah2, lepas maghrib mendadak badan dia panas, nangis merengek2 je. Kesiannn kan? Ehm dah lah berjauhan dengan ibunye. Ibunye kat kl dia adek beradek kat bentong umah aku. Dorang adek beradek dah lame tinggal ngan family aku, agak2 dalam 2tahun camtu, memang sayang habis lah kan. Mak bapak aku pon lebihkan dorang, tak kisah lah sebab memang patut disayang pon. Tolong doakan kesihatan dia ye semua. Harap2 demam biasa je bak kate mak nak membesar lah katekan. Tapi risau jugak sebab dia pernah kene tahan wad seminggu sebab demam je.


Nie lah Addin Anaqi tu, sangat pandai bergambar and pelat berkate2, hehehe. Doakan kesihatan dia ye. Kbye :)

Wednesday, 19 October 2011

Wordless Wednesday : Cute & Innocent


Hargailah sesuatu benda yang bernyawa itu meskipun ianya binatang yang tidak mempunyai akal kerana sesungguhnya sesuatu yang baik itu datang dari Allah S.W.T.

With smile, Farariana :)

Tuesday, 18 October 2011

Sinetron

Assalammualaikum.. :)

hai semua...aku cuti sem sekarang kan..so, memang takde benda nak wat sangat, yeahh bosan, boringg giler duk umah. Duk membusyukkan diri jer tau. Makannn tidurr..tu jerr aku wat. Rutin harian aku bermula dengan tolong mak aku wat kuih, tu pon kalau aku bangun awal lah. Haha sadis je duk umah haruslah bangun lambat, pemalas giler jadi nye duk umah. Mak kesayangan akan membebel suh wat kerja rumah. Okay, aku wat lah takkan duk goyang kaki je kan, melampau lah tu.

Okay, ape kene mengena ngan entry nie pulak? Adoiii --'
sepanjang dua minggu dua hari aku duduk rumah nie benda yang aku duk tatap & tengok hari-hari ialah SINETRON. Yeahhh! Hebat sangat influence cerita indonesia ni sebenarnye. Mak aku ade koleksi tu tengok sinetron dari jam brape ke brape. Aduhaii mak, sabar jelah. Mungkin ni je hiburan mak aku kot duk rumah. Dan aku yang memang duk kat umah nie haruslah tengok sekali, actually aku tak berapa minat sangat sebab cerite dorang lebih kurang same je. Betul tak? kalau betul ce like sikit. Hhahaha. Actually aku bosan dengan jalan cerita sinetron, lebih kurang sama je pastu conflict tak habis2, lepas satu satu aksi2 nye.. Kan? Kan? Kan?

Dan aku pon setiap kali mak aku bukak sinetron aku akan cakap "mak nie tak habis2 cite indon, pagi petang siang malam duk ulang cite tu" Adoiiii makk --'

Ni lah antara koleksi sinetron yang mak aku selalu tengok.


Dewi : dari pagi sampai malam pon ade sebab kat astro..duk ulang2 pon okayy mak :)

Puteri yang ditukar : Kat tv3 ditayangkan setiap pukul 2:00 pm, so kalau aku alih channel lain memang mak aku mengamuk sebab takde ulangan :p

Nada Cinta: Cerita nie best gak lah sebab lebih kurang macam High School Musical,  tapi  aksi2 dengki tetap ade okayy
Anywayy, kesimpulan aku untuk hari nie ialah setiap orang ade dorang punya favourite genre & jenis ape dorang nak tonton, betul tak? Kalau ade ce komen sikit korang suke cite yang macam mane? Kalau aku, aku suke yang seram, agak thriller kan. Cerita cam nak kiamat tu pon aku suke layan. Memang nampak cam tak logic tapi boleh terjadi jugak sebenarnye. Hehehe nothing is impossible right? :)

Okayy, thanks sebab membaca entry aku pasal favourite movie mak aku nie. Sayang mak ketat2 <3


Sunday, 16 October 2011

New Blogger

Assalammualaikum... :)

takde benda nak cite...cume nak share something je..dulu dah pernah ade blog sendiri, tapii dah lame tak bukak, password pon dah lupa...so wat blog baru...hehehehe kesian kan baru nak wat...anywayy header blog nie baru jer wat pakai adobe photoshop...huhu tak berape pandai sangat pon...cuma ade asas sikit jer time part 1 wat project studio...yeeaahhhh! tibe2 rindu nak wat assignmenttt yang belambak tu sampai sem akan datang aku tak dapat duk kolej..adoii pening kepala pikir pasal belajar nie...sekarang tengah cuti sem so taknak pikirrrr.. :)

Anyway,kepada kawan2 yang ade blog tu follow2 lah ye..kite main follow2...awak follow saya, saya follow awak balik...sweet kan? HAHA :D

Thanks for reading..take care ya! <3